Labels

Archetype (6) bath (4) bb-cream (1) beauty routine (2) before and after (5) Bella Pierre (7) blog (3) blogsale (2) blushes (9) bronzer (2) brushes (30) Coastal Scents (8) Coastal Scents vs others (4) concealer (1) crapola (5) Dermoshop (6) DIY MMU (17) Dr. Hauschka (3) Dr. Scheller (5) E.L.F. (37) Ecotools (5) Elegant Minerals (2) entering giveaway (16) EOTD Black (1) EOTD blue (10) EOTD brown (40) EOTD Gold (4) EOTD gray (10) EOTD green (23) EOTD neutral (6) EOTD Pink (12) EOTD Purple (14) eotd rainbow (8) EOTD Red (2) Erth (1) Everyday Minerals (21) eyeliner (1) famous brand clones (1) finito (2) FOTD (14) foundation (33) fragrance (4) Frankenpolish (3) hair (10) HennesMauritz (1) hydrosol (1) I.R.Selling (1) illuminating and/or setting powder (1) Ilu Sõnum Beauty World Tallinn (3) inspiration (1) Jane Iredale (2) Joik (4) Lily Lolo (1) lips (8) LisaLise Pure Natural Skin Care (2) Lucy Minerals (3) Lumene (6) MAC (2) MAD Minerals (3) makeup remover (1) Manhattan (3) mascara (3) Max Factor (1) Meow (2) MicaBella (4) mineraalmeik (14) mineraalpuuder (1) MMU containers and jars (2) moisturizer (10) Ocean Mist Cosmetics (2) Ontic (1) pale skin (15) palette (6) Philosophy (1) pigment comparison (11) pressing eyeshadows (2) primer (5) PureLuxe (1) review (15) Reviews by others (8) ricinus oil (2) sale (18) Signature Minerals (2) silk naturals (2) Simply Naturals (15) Skin Mist (1) Smashbox (2) StarsMakeupHaven (2) storage (1) sunscreen (2) swatch (73) teeth (1) The Body Shop (3) The Conservatorie (28) The Make-Up Brush Company (3) tips'n tricks (3) TKB Trading (31) TKB vs Conservatorie (7) tools (1) Weleda (1)

Sunday, September 28

Less is more

MMU tundub olevat inimeste jaoks, kes armastavad lugeda ja loetut analüüsida - ja lugemist on tõepoolest väga palju, kui kord puhtale kosmeetikale truuks jääda otsustad.

Mineraalmeigi ja üldse meigi "puhtus" on põhimõtte küsimus: isiklik moto siinkohal less is more. Ei saa aru, miks vaja nii palju koostisosi kui sama kui mitte paremagi tulemuse saab vähemaga. Siinkohal ei ole sünteetika ka alati paha poisi rollis sest ei saa väita, et teen mingi kreemi ainult looduslikest õlidest ja et kuna see on nüüd looduslik ja öko, et siis kõigile sobib. Kaugel sellest - süütu saialilletõmmis võib mõne vaat et haua äärele ajada.

Elu on surmaga lõppev haigus

Sünteetiliste ühendite halba või head mõju saame hinnata alles siis, kui selle kohta on läbi viidud ulatuslikud uuringud. Soovitavalt loomkatsed ja seda mitu sugupõlve järjest, et välistada pärilikkuseprobleeme (hiirtel käib see kaunis kiiresti). Sellega kaasnevad eetilised probleemid - kas on kena piinata mingit süütut olevust selle nimel, et saada teavet mingi aine kohta, mida (olgem ausad, kosmeetika pole just eluliselt vajalik) me tegelikult ju ei vaja?

Mineraalõli (juba 100 aastat inimkatseid, hetkel pole midagi hullu raporteeritud) ja oliivõli on sarnased - kumbki neist ei imendu otse nahka, molekulid on liiga suured - kuid miskipärast peetakse mineraalõli halvaks ja oliiviõli heaks. Oliivõli sisaldab mitmesuguseid rasvhappeid ja rasvlahustuvaid vitamiine ning on seega peale määrides nahka toitev. Mineraalõli aitab vaid naha niiskustaset säilitada ning on heaks abivahendiks meigi mahavõtmisel. Kindlasti ei tohiks mineraalõli omal käel lahtistina kasutada - hiirtele mõjus 2ml päevas sissevõetuna väääääga halvasti. Mineraalõlist räägib ka selline kosmeetika koostisosadest pajatav blogi nagu Point of Interest!, väga hea lugemine kosmeetika-keemiast huvitatud inimestele.

Mineraalõli ohtlikkus on tõestatud: väga ohtlik sisse hingates - seega tuleks vanniõlisid veele lisada mitte vanni täitmise ajal vaid just enne sisse ronimist (õlivannid tähendavad muide jubedat vanniküürimist - laiskadele ei soovita).

Kreemides inertne ja suhteliselt ohutu komponent.

Muud riskid:


  1. kuna seda toodetakse naftakeemiatehastes bensiini tootmise kõrvalproduktina ja teiste kõrvalproduktidena tekivad veel ka mitmed väga toksilised, kantserogeensed ühendid - siis kuidas sa garanteerid, et mineraalõli on täiesti puhas? Igaüks meist ei joo ka kraanivett, hoolimata sellest, et Tallinna Vesi kinnitab, et kraanivesi on ohutu ja joodav.
  2. Nahk hingab ja nahal on kanda oluline roll inimese termoregulatsioonis (higistamine). Kui katta inimese nahk pealaest jalataldadeni värviga, on inimene eluohus: vt nt neid kahte hullu Discovery Channel'ist, kes seda kuldvärviga omal nahal proovisid - onul hakkas väga paha. Mineraalõliga "nahka niisutades" katame oma näonaha samamoodi õhukese õlikihiga ja vaevalt, et see me nahale väga meelt mööda on. Minu poolt küsimus: kas mitte samamoodi ei kata me oma nahka õhku mitteläbilaskva kihiga ka siis, kui mineraalõli asemel oliivõli üle kere määrime? Hetkel tundub ainus vahe see, et oliivõliga lõhnad lisaks veel nagu salatikaste...
  3. Lisaks veel see, et nafta tootmine reostab loodust - selmet seda saasta kasutada, peaksime hoopis alternatiivseid energiaallikaid otsima ja säästlikku tehnoloogiat arendama.

Keemia on huvitav selle poolest, et uurib ka erinevate ainete koosmõjusid - kui 1 element üksi on ohutu siis koos mõne teisega võib olla tappev. Hea näide on Ferric Ammonium Ferrocyanide - lisa veidi hapet, hinga sisse tekkinud aurupilveke ja liitudki peatselt inglitekooriga (olenevalt doosist, loomulikult). Kõik kreemipurgil loetletud ained võivad eraldi võttes ohtutud olla kuid milline on nende koosmõju? Eriti veel, kui nad nahale kantult veel ka nahatemperatuurile soojenevad?

Vaja oleks mõne biokeemiku ekspertarvamust... :S Mitte vaid mineraalõli osas vaid kogu selle sünteetiliste säilitus,- lõhna- ja värviainete armaada osas. Seni kuni kindlalt ei tea, et kas pikaajalisel kasutamisel on üllatusi oodata või mitte - seni käin ringiga mööda. Google on küll tore informatsiooniallikas kuid sisaldab väga vastukäivat informatsiooni ning tõsiteaduslikest artiklitest ei saa lihtsalt aru - nõuab põhjalikke taustateadmisi.

Isiklik kogemus: MMUle üle minnes on vistrikke vähemaks jäänud. Mõni üksik ikka ilutseb juuksepiiril või lõual aga üldmulje on palju-palju parem. :) Õlivaba meik mõjub mu õlisele nahale hästi - ehk on siin oma osa ka antibaketriaalsete omadustega tsinkoksiidil? Kurat seda tegelikult teab...

Lisan ka lingi eestikeelsele kemikaalide ohutuskaartide andmebaasile.

No comments: